Sangeftermiddag med historie 25.november 2019

Mandag den 25. november 2019 var en mørk og grå dag – dog uden regn. Så er det jo dejligt, at vi kan mødes i Byrådssalen i Langeskov med levende lys på bordet, Højskolesangbøger og sangblade fremme.

Udover sang blev eftermiddagen krydret med en god gammel fortælling af Jeppe Aakjær om en families store beslutning om at prøve kræfter med petroleumslampen efter tidligere at måtte nøjes med tælleprås. Udover små anekdoter om Jeppe Aakjær, fortalte Elin Knudsen også om Steen Steensen Blickers liv som præst, hvilket han ikke var særlig god til. Han blev i stedet en blændende digter. Elin havde valgt 4 novembersange.

Efter pausen med kaffe/te og småkage blev der sunget ønsker fra de fremmødte.

Sangeftermiddag
Sangnumre på tavlen
Elin læser historie af Jeppe Aakjær

Foredrag med redaktionschef på Fyens Stiftstidende Jørgen Volmer mandag den 4.november 2019

Jørgen havde allieret sig med Langeskov Lokalhistoriske Forening og fået nogle fine billeder af Vesterskovvej 19, hvor han tilbragte sin barndom, Bytoftegaard, hvor hans bedsteforældre på mors side boede og Hjortholm, hvor Jørgens far kom fra. Jørgen legede med jævnaldrende fra Moselund og Trævaren (Røjrupvej) nærmeste naboer.

I skolen på Rønningevej (nuværende Bakken) gjorde skoleleder Hemmingsen et uudsletteligt indtryk på Jørgen, han fik lært tysk! En anden lærer, som han også huskede, var Ole Søgaard, men ikke for det gode, selv om han var gode venner med Ole Søgaards søn! Ole Søgaard gav ham en lav karakter for et emne omkring elektricitet.

Da husmandsstedet, hvor Jørgen voksede op ikke bestod af mere end 12 tønder land og lidt kvæg, supplerede Jørgens far til økonomien ved at tage ud og spille til “suppe, steg og is”, hvilket jo forårsagede hjemkomst sent på natten og så var det hårdt at skulle op tidligt næste morgen for at malke køerne, men indtjeningen gav til blandt andet indkøb af heste og ture på travbanen. Ved disse spilleaftener blev der også indtaget en del våde varer, men der var ikke så meget politi den gang, så Jørgens far kom helskindet hjem hver gang, nogle gange ved at køre bag om ad de små veje! Moderen kunne se, hvor høj den havde været på den måde bilen var blevet parkeret i garagen!

Jørgen Volmer blev den første i familien, som tog en studentereksamen, hvilket familien var meget stolt af. Vi så et billede af en langhåret student og så påstod Jørgen at han faktisk var korthåret på billedet! Han ville egentlig ikke have studenterhue på, men følte sig lidt presset af familien!

Jørgen vidste ikke, hvad han skulle bruge sin studentereksamen til, så han supplerede den med en HH. Kom på Journalisthøjskole i Aarhus og endte på Fyens Stiftstidende.

Staffeli med bl.a. Bytoftegaard
Kirsten byder velkommen
Der kom rigtig mange tilhørere
Jørgen peger på Bytoftegaard