De danske jøder i Theresienstadt – et foredrag af “snart cand.mag. i historie” Pelle Mose Hansen, født og opvokset i Langeskov.
Et pænt fremmøde af lokale interesserede samt fra Odense og Esbjerg!
Pelle har som led i sin uddannelse kortlagt en del danske jøders oplevelse af opholdet i Theresienstadt, et kæmpearbejde med bearbejdning af skriftligt materiale og gemte interviews af de pågældende.
Da nazisterne i oktober 1943 indledte arrestationen af de danske jøder, nåede de fleste at flygte til Sverige. Men 472 danske jøder blev arresteret og deporteret til Theresienstadt i det daværende Tjekkoslovakiet. Af dem omkom 53.
Theresienstadt var en fangelejr i det daværende Tjekkoslovakiet, hvor de danske jøder blev interneret fra oktober 1943 til deres befrielse i januar 1945. I de måneder led de under kulde, sult, hårdt fysisk arbejde, ydmygelser, mangel på medicin og ikke mindst usikkerhed og frygt for fremtiden.
I alt blev 472 jøder deporteret fra Danmark. Af dem ankom 470 til Theresienstadt. Til trods for, at de havde bedre overlevelseschancer end andre fanger i lejren, omkom 51 voksne i løbet af de 18 måneder interneringen varede. De døde af chok, sult og sygdom og manglen på medicin og behandling af sygdomme, som de led af, før de blev deporteret. Også to spædbørn, der blev født i lejren, døde. Og alligevel må man sige, at overlevelsesmulighederne for jøderne af dansk herkomst var bedre end for gennemsnittet af Europas jøder.
På hjemmesiden kan man finde Pelles arbejde:
http://www.danskejoederitheresienstadt.org