Et udvalg fra bestyrelse drog den 9. maj på en lille tur rundt på forskellige biblioteker, for at danne os et indtryk af, hvorledes vores “fremtidens bibliotek” i Langeskov kunne se ud.
Vi pakkede en bil med deltagerne: Henning, Arne, Kirsten og Eva, og drog ad sted, primært i det fynske, og sluttede i Kolding.
Første stop Vissenbjerg Bibliotek,(Assens Kommune) som er indrettet i tidligere Vissenbjerg Rådhus. Et smukt og lyst bibliotek med lave, lyse bogreoler på ruller og højere op ad væggene. Et stort og hyggeligt område for børn, ikke så mange reoler med voksenbøger(der er nok ryddet ud ved indflytningen). Fine områder til it-møder. Lokalhistorisk var lukket, men udefra set i stort/store lokaler på 1.sal.
Andet stop var Nr. Aaby Bibliotek, (Middelfart Kommune) som er flyttet i mindre lokaler for en måned siden, havde ikke fået Biblioteksskiltet med over i den nuværende bygning, som er tidligere Nr. Aaby kommunekontor. Første indtryk var mørkt udseende, idet gulvene var mørkeblå linoleum og bogreolerne var sorte – Arne bemærkede at de lignede dem, han havde set på Middelfart Bibliotek. Senere skulle vi erfare, at Nr. Aaby havde overtaget en del af Middelfarts reoler. Biblioteket virkede ikke helt færdiginstalleret.
Tredje stop var Middelfart, som jo ligger noget over vores ambitionsniveau, men flot er det, ligger lige ned til vandet, har ikke en lige væg, alt er buet i bølger, selv loftet. Stueetagen er børneafdeling og der manglede ikke noget! Første sal var voksenafdeling med mange finurligheder, et udstillingsrum med trapper ”i ryggen”, som kan bruges til foredrag, et rum med akvarier og bøger med alverdens fisk. Områder til IT-møder. På tredje sal var der festsal og mødelokale (det så vi dog ikke). Der var også biograf, sandwichbar og lille restaurant i bygningen. Der var flere info-skærme i forskellige størrelser rundt omkring i bygningen.
Vi sluttede af i Kolding, som er et megastort bibliotek i 2 etager – Kolding har også 90.000 indbyggere. Der var så mange rum (glasbure) hvor folk kunne studere, høre musik etc. Der manglede heller ikke mødelokaler.
Vores foreløbige konklusion:
Umiddelbart tænker vi, at det vi med rimelighed kan stille i forventning er, at Kerteminde kommune vil kikke lidt på indbyggertallet i Langeskov (ca. 4.000), og f.eks. sammenligne det med indbyggertallet i Vissenbjerg (ca. 3.300), og konkludere at Langeskovs nye bibliotek bør i det mindste kunne leve op til den standard man har i Vissenbjerg! – Vissenbjerg er en del af Assens kommune – som på økonomi-siden vist ikke kører meget bedre end Kertemindes!
Med det in mente, mener vi, at der er en masse gode ideer at hente i Vissenbjergs indretning og struktur. Desværre var det ikke muligt at besigtige mødelokaler, som lå på 1. sal, sammen med Lokalhistorisk arkiv, men alt i alt, en meget fin løsning, som hvis den f.eks. suppleres med nogle af ideerne fra Middelfart (et café-lignende miljø – og “intelligente bogreoler”, som viser, hvilke bøger der findes på den virtuelle bogreol, og som hurtigt og smart viser forord, og omtale), – ja så vil det ikke være så ringe endda!
Men indtil vidrede går vi jo bare og venter på, at der skal komme et udspil fra kommunen – det er nu 4 år siden, at vi blev lovet, at der snart vil ske noget. Vi håber at udvalget får planerne op af “syltekrukken”, og kommer igang, inden det gamle bibliotek falder fra hinanden!
Indtryk og billeder fra vores tur kan ses under menuen:
LBV-Foreningen -> Biblioteksvisioner