Kommende bøger i Læsekreds 1 og Læsekreds 2

Læsekreds 1 Oktober 2020

Tysklandsarbejderen Frederiks Valg af Linda Lassen

Frederik vokser op på Als i tyskertiden.

Hans forældre ønsker sig tilbage til hertugdømmernes tid, hvor de mener dansk og tysk levede i harmoni med hinanden. Men når nu det ikke kan blive sådan igen, er det nok bedre at støtte det store Tyskland end det lille Danmark, mener faren, da de i 1920 har muligheden for at vælge.

  Frederiks farbror, hvor Frederik står i bagerlære, stemmer dansk.  Frederik ved ikke hvad han selv mener og er glad da han kort efter afstemningen flytter til Fyn og slipper for at skulle tage stilling. Men kan han det? Kan han flytte væk fra sin baggrund? Han gifter sig med Maren, og de får 4 børn og egen bagerforretning. Men tredvernes krise rammer også dem. Måske har Frederiks søskende ret, når de taler så begejstrede om Hitler, der lover Tysklands genrejsning og arbejde til alle?

   Da anden verdenskrig kommer, og Frederik får tilbudt arbejde i Tyskland, synes han ikke, han har noget valg. Maren som ellers hader Hitler og dermed alt tysk, støtter ham. Der er jo børnene at tage hensyn til.

  Frederik synes heller ikke han har et frit valg, da bomberne falder over Kiel, og han i angst søger ly i et andet menneskes arme. Men også dette valg får store konsekvenser – ikke kun for Frederik.

Læsekreds 2 oktober 2020

Breve til Prinsen af Mogadonien m.m. af Suzanne Brygger

I en tid, hvor excentrikere M/ K er en mangelvare både i politikkens og kunstens verden, bør man være taknemmelig for en rigsrappenskralde som Suzanne Brøgger .

Tag nu bare omslaget på fænomenets nye bog, hvor hun ligner en ungdommelig gensplejsning af Karen Blixen, Simon Spies og Dronning Margrethe II, iført knaldsorte strømper og ditto hat, så stor som en haveparasol, lårkort leopardskindskåbe og stok, betrukket med samme rovdyrskind. Og titlen på bogen er mindst lige så bundløst krukket: »Jeg har set verden forsvinde -hvor er mine øreringe? Breve til Prinsen af Mogadonien«. Har man hørt mage? Ikke siden Klaus Rifbjerg for ti år siden excellerede i pamfletter og persiflage. Forskellen er bare, at den muntert udæskende »Fru Z«, der nu igen står frem som Brøggers litterære maske og stemme, også sviner folket til. Noget så eftertrykkeligt endda.

Som den afsindige titel antyder, former den 280 sider lange bog sig som en række breve af nærmest essayagtig karakter til Prinsen af Mogadonien. Lad os bare kalde hans velærværdighed for Prins Henrik, og landet for Danmark. Et dekadent, nærmest bevidstløst land, der har brugt sin sidste recept på vejen mod afgrunden, og derfor låner sit eventyrlige navn fra den angstdæmpende sovemedicin Mogadon.

Jeg har set den gamle verden forsvinde - hvor er mine øreringe?: Breve til Prinsen af Mogadonien


Nye indlæg

AFLYSNING

DESVÆRRE SER VI OS NØDSAGET TIL AT AFLYSE VORES ARRANGEMENTER FOR RESTEN AF ÅRET.

DETTE PÅ GRUND AF DE SENESTE RESTRIKTIONER FOR AT BEGRÆNSE SMITTEFAREN AF CORONA

  1. Fællessang i det grønne Kommentarer lukket til Fællessang i det grønne
  2. Vi synger i det grønne Kommentarer lukket til Vi synger i det grønne
  3. Mandag den 31.8. 2020 kl. 14.00 på Langeskov Bibliotek. Rundvisning på biblioteket og Lokalhistorisk Arkiv Forfriskning i ”Tutten” Arrangementet er gratis. Tilmelding til Eva tlf. 61345842 Kommentarer lukket til Mandag den 31.8. 2020 kl. 14.00 på Langeskov Bibliotek. Rundvisning på biblioteket og Lokalhistorisk Arkiv Forfriskning i ”Tutten” Arrangementet er gratis. Tilmelding til Eva tlf. 61345842
  4. Generalforsamling Kommentarer lukket til Generalforsamling
  5. Nyhedsbrev 24.5.2020 Kommentarer lukket til Nyhedsbrev 24.5.2020
  6. Aflysninger Kommentarer lukket til Aflysninger
  7. AFLYST generalforsamling! Kommentarer lukket til AFLYST generalforsamling!
  8. Foredrag og film Kommentarer lukket til Foredrag og film
  9. Genåbning af Langeskov Bibliotek i nye lokaler Kommentarer lukket til Genåbning af Langeskov Bibliotek i nye lokaler