Boganbefalinger v. bibliotekar Maria Granstrøm – Kerteminde Bibliotekerne

_____________________________________________________________________

Når krigen slutter
Bent Haller (Roman, 2018)

Med udgangspunkt i sin egen mors historie fortæller Bent Haller om en ung piges skæbne under og især efter besættelsen. Hun er vokset op i en socialdemokratisk familie i Bangsbostrand, hvor man er stolt af, at alle er i arbejde. Også unge Edith som får plads, netop som krigen bryder ud. Under et besøg på danserestaurant møder hun den østrigske soldat Helmut, og den hemmeligholdte forelskelse får følger. Barnet adopteres af hendes egne forældre, men skammen følger hende og angsten indfinder sig, da hun ser, hvad der sker med byens tyskertøser.

En rigtig god historie om umulig kærlighed under særlige omstændigheder – og om at alting ikke altid går som man håber.


Katalog over katastrofer
Stine Askov (Roman, 2020)

I Nordsjælland møder vi en helt almindelig lille pige, Helle. Hvad der ikke er almindeligt, er, at hendes far lærer hende overlevelsesstrategier og at moderen har prioriteret sig selv og sit kærlighedsliv. Helle bor hos faderen som utrætteligt, grundet hans egen angst, forsøger at ruste sin datter både fysisk og mentalt til når katastrofen rammer; virkeligheden er dog bare, at det ikke er jordskælv og klodens undergang Helle har brug for overlevelsesstrategier til. Nej, derimod er det dagligdagens forhindringer i en ung piges liv i 1980’erne, som hun kunne bruge en rygstøtte til, men ikke får. Man kan være så meget på vagt, at det bliver svært for ikke at sige umuligt at omgås andre mennesker på en almindelig måde, og derved indtræffer der jo rent faktisk en katastrofe – nemlig dén, at man lever i en form for parallelverden.

Om voldsom misforstået omsorg der udmønter sig i omsorgssvigt i stor stil.

En stor læseoplevelse, der sidder i en i lang tid bagefter. Både skrevet nøgternt men også poetisk.


Dengang Annie Thorne forsvandt
C. J. Tudor (Spænding/thriller, 2019)

Efter mange år vender Joe tilbage som lærer til sin barndomsby, en lille flække med en nedlagt mine i Nottinghamshire. Da han var 15, forsvandt hans otteårige lillesøster i 48 timer, og da hun kom hjem, var hun psykisk nedbrudt og tavs. Det opdagede hans alkoholiserede far og fraværende mor ikke, men Joe var desperat og styrede mod katastrofen. Joe var en ensom dreng, men var kommet med i et slæng af tvivlsomme venner. Nu forsvinder igen børn fra tid til anden, og Joe forsøger at stoppe det og at skaffe penge til at betale sin spillegæld med. Han er oppe mod stærke kræfter, og hvad kan han stole på?

Jeg kan virkelig godt lide skrivestilen og råheden, der gennemsyrer bogen via både sprog og handling, og jeg kan også godt lide det uhåndgribelige element, som gjorde mig utålmodig efter en forklaring og en form for afslutning. Jeg sidder tilbage med nogle ubesvarede spørgsmål, men på en måde er det jo med til at gøre historien levende og med til, den bliver hos læseren lang tid efter bogen er færdiglæst.


Frank vender hjem
Christian Bang Foss (Roman, 2019)

Frank vokser op i Hvidovre med sin mor, der er kontordame i KTAS, og en far, der efter en hovedskade ikke rigtig er sig selv mere. Hans far bruger dagene på at drikke, og om aftenen tager han ind på Strøget, hvor han spiller guitar, synger skingert og får kastet mønter efter sig. Moren prøver at skærme ham fra det værste, men skyld og skam følger Frank ind i voksenlivet. Som den første i sin familie kommer han på universitet. Der møder han Thea, der kommer fra en stenrig industrifamilie. De bliver kærester, men Frank føler ikke han passer ind i hendes familie. Da Thea er højgravid tager han alene på tur i sin nye havkajak. Han er væk i flere uger, og da han kommer hjem, er der ingen der tror på hans historie om hvad der skete.

En rigtig godt skrevet bog, der svinger mellem at være tragikomisk hylende morsom og forfærdelig dybt alvorlig og forstemmende. Virkelig gode personbeskrivelser.


Det tavse vidne
Elly Griffith (Spænding, 2019)

Ruth modtager nyheden om Dan Goldings død fra en anden tidligere studiekammerat og dagen efter, modtager hun et brev fra Dan. Han har gjort et mystisk arkæologisk fund af nogle gamle knogler og han ønsker Ruths hjælp. Ruth tager derfor til Blackpool med sin lille datter og en god ven for at undersøge Dans fund, og det går så småt op for hende, at hans død måske ikke var et uheld, som først antaget. Da Ruth så begynder at modtage truende sms’er fra en ukendt afsender, bliver hun sikker på, at Dan er blevet myrdet. Og det bliver rigtig farligt, da Ruths datter pludselig forsvinder sporløst.
Herlig hygge-krimiserie om arkæologen Ruth Galloway der bliver rodet ind i alle mulige kriminalsager. Hvis man elsker serier med et stærkt persongalleri, hvor man næsten føler at karaktererne er nogle gode venner. Gode beskrivelser af omgivelser, miljø og stemningerne i de forskellige scener. Bør læses i nummerrækkefølge (Nr. 1 hedder : Pigen under jorden)

Adéle
Slimani, Leïla (Spænding, psykologiske thriller; domestic noir , 2020)

Adéle har et perfekt liv. Hun er journalist, gift med Richard der er læge, de har en lille søn og bor i en fantastisk pariserlejlighed. Men inde bag den flotte facade ser det anderledes ud. For Adéle keder sig og det eneste der giver hendes liv mening, er hendes talrige affærer og stævnemøder. I takt med at de seksuelle eskapader bliver flere og vildere, bliver Adéles psykiske tilstand også tiltagende udfordret. Hvor lang tid vil der gå, før Richard opdager det og korthuset vælter?

Om en kvindes jagt på at føle sig i live. Forfatteren beskriver mesterligt et skadet menneskes psyke. Barsk og rå bog – men virkelig godt skrevet.


Fortidens mørke
Musso, Guillaume (Spænding, kærlighed, 2019)

Thomas, der bor på Manhattan, vender tilbage til den franske riviera for at deltage i hans skoles 50-års jubilæum. Det der burde være en sjov begivenhed, bliver dog et mareridt for Thomas og hans venner, Maxime og Fanny. Samtidig med skolens jubilæum, igangsættes et omfattende renoveringsprojekt af skolen og i den forbindelse dukker der er indemuret lig op – resultatet af noget meget forfærdeligt de tre venner foretog sig 25 år tidligere. De begynder at modtage små breve, der taler om hævn. Samtidig følger vi historien om Vinca, Thomas’ kæreste, der forsvandt for netop 25 år siden, under en snestorm. Tilsyneladende skulle hun være stukket af med sin ældre lærer, Alexis, men ingen hørte fra dem igen. Mens vennerne frygter for hvad der skal ske, prøver de at stykke sammen hvad der virkelig skete med Vinca.

Psykologisk thriller af den franske succesforfatter, der nu har skrevet seks bøger på dansk . Som sædvanlig i hans bøger er handlingen både svær at blive klog på og totalt overraskende. En rigtig pageturner.